Štai jau antras mėnuo, kai gyvename savo taip ilgai kurtuose ir lauktuose namuose. Baigėsi remontai, netgi įkurtuvių maratonas baigėsi, o aš niekaip neprisiruošiu atiduoti duoklės Kokonui. Taip jau yra, kad kuo daugiau medžiagos įrašui, tuo mažiau tam jėgų ir laiko. Šimtą kartų žadėjau Gintei pasitaisyti, nu ir ką gi, taisausi. Pirmiausia – grand įkurtuvių fotoreportažas (ačiū Šarūnei už iniciatyvą). Buvo daug žmonių, daug dovanų ir gėlių, daug vyno, alaus ir kavos. Maisto, bent jau mano suvokimu, irgi buvo daug (aš skaičiuoju ne pagal tai, kiek vienam svečiui atitenka maisto gramais, bet kiek mano laiko ir jėgų reikėjo visam savaitgalio kiekiui paruošti). Aš, atrodo, išmokau gaminti restoraniniais kiekiais, na,  su apsisukimais dar reikia mokytis (bet mokslus pratęsiu tik po metų, ne anksčiau) Labai dėkoju už pagalbą maisto ruošime Linai, o prie kavos aparato – Eligijui. Kitaip aš būčiau paskelbusi neliečiamybę jau kokią 19 val. 😉 Kitiems irgi labai dėkojame. Kad aplankė, kad valgė ir gyrė tiek vaišes tiek namus.

pica1

pica2

Nežinau, iš mandagumo ar ne, svečiai labai gyrė picų meniu, dar vėliau labai gyrė šonkauliukus, bet jie liko neužfiksuoti objektyvo. Man labai patiko kepti picas, nes nereikia laikytis jokio recepto, gali improvizuoti į valias. O kiti ragauja ir sako ar skanu, ar labai labai skanu 🙂 Į nuotraukas atsitiktinai pateko būtent mūsų mėgstamiausios picos: mano – su saliamiu ir jalapeno pipiriukais, Dominyko – su ančiuviais. Kad šis įrašas nebūtų bevertis maivymasis, pateiksiu šių picų receptukus.

Tešlai reikės:

  • 1 pakelio “Malsenos” picos mišinio – išeina 3 picos
  • 6 valgomųjų šaukštų gero alyvuogių aliejaus (nuo jo gerumo priklauso tešlos skonis)
  • 0,3 l šilto (kūno temp.) vandens

Įdarui su ančiuviais (1 picai) reikės :

  • 3 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės (aš perku Maximoje itališką passatą “Mutti”)
  • 1 skardinėlės ančiuvių
  • 1/2 cukinijos (žalios, mažos, nepernokusios)
  • 1 valgomasis šaukštas su geru kaupu riebios grietinės
  • 1 didelis kiaušinis
  • pundelis krapų ir skiltelė česnako, šviežiai maltų juodų pipirų
  • 3 saujos tarkuoto parmezano (galima keisti lietuvišku “Džiugu”)

Įdarui su saliamiu (1 picai) reikės :

  • 3 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės
  • 2 gerai sunokę pomidorai arba viena raudona paprika (ką labiau mėgstate)
  • šlioselis saliamio dešros (reikia apskaičiuoti taip, kad papjausčius picą gabalėliais, kiekvienam valgančiajam tektu paragauti dešros, bet tikrai ne taip tankiai, kad per dešrą nesimatytų pagrindo)
  • konservuotų jalapeno pipiriukų tiek, kad suteiktų pikantiškumo, bet neužvaldytų ir nepadarytų picos nevalgomai aštrios
  • paskaninimui – džiovinto raudonėlio
  • didelis mocarelos sūrio gniutulas (aš labiausiai mėgstu “Rokiškio”)

Paruošimas:

Picos mišinį supilam į erdvų dubenį, įpilam aliejų ir vandenį, užmaišom tešlą, maišom ir minkom, kol visi ingredientai gerai sulimpa, turi gautis minkštas purus ir tąsus gniutulas. Uždengiam švariu rankšluosčiu ir padedam 1 valandai šiltai. Aš dedu į lengvai pakaitintą orkaitę, tik žiūriu, kad temperatūra nebūtų aukštesnė nei kūno. Lengva patikrinti, jeigu rankai įkištai orkaitėn jauku ir nekaršta, tai temperatūra tinkama.

Po valandos dukart padidėjusią tešlą sudalinom į tris dalis. Imam vieną dalį, iškočiojame kaip išeina ploniau. Tešla labai tąsi, todėl sunkiai kočiojasi, susitraukia atgal. Aš vos pakočiojusi ant stalo imu ją ir dedu ant skardos ir pagal skardos formą ištampau tolygiai, pica visai nebutinai turi būti apvali. Tuomet 1-osios picos atveju tepam pomidorų tyrę, padėliojame plonais grežinėliais supjaustytą cukiniją, užpilame kiušinio-grietinės-smulkintų krapų ir česnako plakiniu, paskaniname pipirais ir “pamėtom” ančiuvių, viską užbarstome tarkuotu sūriu ir kepam apie 20 min 180 laipsnių karščio orkaitėje. Antros picos atveju taip pat tepame pomidorų tyre, tinkamai padeliojame dešros griežinėlius, antru sluoksniu eina pomidorų arba raudonos paprikos ploni griežinėliai, tuomet “pamėtom” mocarelos gabalėlius ir paskaniname raudonėliu bei jalapeno pipiriukais. Kepam analogiškai. O vat trečią picą pasidarykite savo nuožiūra. Galiu pasufleruoti, labai skanu su keptais baklažanais 😉

O čia dar keletas Šarūnės užfiksuotų vaizdelių iš to paties įkurtuvių vakaro.

liudvikas

visa tiesa apie mūsų šunis 🙂

virtuveje

savitarna kavos virimo apmokymai

sveciai1

pilni namai svečių, idomu, kada mes vėl taip išdrįsim?..

O pirmadienį, po ilgo svečių priėmimo savaitgalio aš džiaugiausi gėlių puokštėmis ir tiramisu likučiais.

geles2

geles

tiramisu

Nors tiramisu nuotrauka nėra stulbinanti, pats desertas negalėjo likti nepaminėtas. Skaniausias ir lengviausiai kada nors gamintas tiramisu. Ir vėl garbė Jamie Oliver, kad pateikia skaniųjų itališkų desertų paprastąsias versijas. Taigi,

greitasis tiramisu:

  • 15 sponge fingers (čia tokie trapūs biskvitiniai sausainėliai, tikrai raiste juos bet kuriame prekybos centre)
  • 285 ml geros stiprios kavos, šviežiai išvirtos
  • 4 valg. šaukštai rudojo cukraus
  • 500 g mascarpone
  • 2 vanilės ankštys
  • 140 ml vin santo arba sweet sherry (aš naudojau tokajų)
  • 1 apelsino sultys ir jo nutarkuota žievelė
  • 100 g geriausios kokybės tamsaus šokolado (min. 70% kakavos)

Parinkite tokį indą, kurį drąsiai galėsite pateikti ant stalo, nes šis desertas gaminamas ir valgomas iš ten pat 😉 Greičiausiai tam tiks koks ovalus indas, apie 20 ant 35 cm. Sudėkite sausainėlius sluoksniais taip, kad liktų kuo mažiau tarpelių. Šviežiai išvirtą kavą pasaldinkite 2 valg. š. cukraus ir tolygiai supilkite ant sausainių. Mascarpone išsukite su likusiu cukrumi. Prapjaukite vanilės ankštis ir peilio smaigaliu išskobkite mažas sėklytes, jas meskite į sūrio masę. “Išsėklintų” vanilės ankščių neišmeskite, panaudosite ateityje kokiam virimui arba sumeskite i cukrų. Sukdami įpilkite pasirinktą alkoholinį gėrimą, jeigu masė vis dar sunkiai maišosi, praskieskite apelsino sultimis. Turi išeiti lengva, šviežios neriebios grietinės konsistencijos masė. Jeigu sulčių masei neprireiks, pašlakstykite jomis įmirkusius kavoje sausainius, ant viršaus tolygiai paskirstykite sūrio masę. Viršų padenkite tarkuotu šokoladu ir užbarstykite truputį tarkuotos apelsino žievelės. Geriausia skanauti palaikius šaldytuve apie 6 val.

Tai tiek žinių apie įsikūrimą, o interjero detalės pasirodys (labai tikiuosi) greitu metu.


Advertisements