Pala, pala! Neperjunkite “kanalo“ – čia ne apie epidemines pavasarines liesėjimo dietas, net ne apie kalorijas apskritai… Tiesiog pagalvojau, gal dar kas nors išradinėja dviratį, panašiai kaip aš, ir bando rasti būdų virtuvėje išvengti … kviečių. Taip, kviečių, o tiksliau – gliuteno (čia reikia teisybės dėlei paaškinti / priminti, kad to BAUBO gliuteno yra ir kituose javuose, pvz. miežiuose ar rugiuose (prie bedugnės 🙂 ). Yra žmonių, kurie to gliuteno valgyti negali, bet visokių batonų ir makaronų, oi, kaip norisi… O kai “paprastų“ miltų negali valgyti vaikai, šv. virtinukų ir spurgiukų karalystėje kyla tikra panika: “tai kuo maitinti vaiką???“ Smarkiai pasukusi makaulę, sugadinusi begalę kiaušinių ir išbandžiusi įvairių rūšių miltų įvairias proporcijas, pagaliau sugebėjau iškepti savo “miltinukui“ lietinių blynų. Pabandykite (jei ne iš būtino reikalo, tai iš smalsumo…).
- 2 kiaušiniai
- 4 šaukštai ryžių miltų
- 2 šaukštai kukurūzų miltų
- 1 šaukštas cukraus (mes naudojame fruktozę)
- 1 šaukštas bulvių krakmolo
- 1 šaukštas lydyto sviesto arba aliejaus
- 2/3 stiklinės vandens (arba pieno)
- druskos
Viską sumaišyti, palaikyti bent 10 min., kad tešla išbrinktų. Jei reikia, praskiesti iki lietinių blynų tešlos konsistencijos. Kepti kaip įprastus lietinius. Ryžių blynai truputį sprangesni, negu kvietinių miltų, nelabai elastingi, todėl skaniausi karšti. Aš kepu kuo plonesnius ir ant sausos keptuvės (t.y. beveik be riebalų), tada blynai būna panašūs į vaflius.
Tokie šiemet mūsų Užgavėnių blynai. Jei bus įdomu, pasidalinsiu ir kitais dietiniais “išradimais“ ;).
Komentarų: 13
Comments feed for this article
25 vasario, 2009 6:53 am
Agnužė
Labai ačiū už receptą, lauksiu ir kitų “išradimų“:)
25 vasario, 2009 8:19 am
Eglė
Tenka tik paglostyti mažajam “miltinukui“ galvytę, o mamai palinkėti stiprybės ir išradingumo ruošiant patiekalus.
Teko internete susidurti su galybe informacijos ir dietomis be gliuteno, tačiau kai tai neliečia pačių artimiausių žmonių, išsamiau ir nenagrinėjau bei patiekalų neruošiau.
Kadangi aš asmeniškai nesu “miltinė“, tai labai lauksiu kitokių “dietinių“ ir, svarbiausia. išbandytų išradimų.
25 vasario, 2009 2:10 pm
waleru
kaip gera tiems, kurie nuo gimimo buna ne “miltiniai“ o “baltyminiai“ 🙂 man tai labai norisi visokiu kepiniu, o is kvietiniu miltu jie skaniausi 😛 bet blogis yra ir tas gliutenas ir dar mieles.
as kepu (jau seniai nekepiau, tiksliau) grikiu miltu blynus, neseniai dariau virtinukus is varskes su ryziu miltais, jie tokie purus isejo. tiesa, is ruginiu miltu labai skaniai iseina spanguoliu pyragas (Sarune pries Kaledas “publikavo“ Kokone).
o tu, Ginte, saunuole, linkiu tau kuo daugiau skaniu dietiniu atradimu!
25 vasario, 2009 3:06 pm
sarune
ei labai fainas irasas ir paveiksliukas . as jau gryzau , tai kai surikiuosiu savo medziaga padirbesiu su irasais irgi. Pasiilgau jusu , ir negliutininio pyplio – Liu
25 vasario, 2009 6:45 pm
gintė
oi, aciu uz komentarus, maniau, suvarysit mane su tom musu begliutenem bedom ir kukuruzu blynais :D….
Liu irgi taves, Sarune, pasiilges. laaaabai. taip laaaabai, kad gausi ji sestadieniui, jei tik imsi ;). per ta gripo pandemija musu namuose buvo svarbesniu bedu, negu dietos, tai zmogenas atsirijo makaronu ir baranku skyliu…
didzioji problema – kaip needriems, itariems konservatoriams (visi vaikai nors “biski“ tokie) pagaminti maista, kuris butu tokio pat iprasto skonio ir vaizdo, bet visiskai kitokios sudeties.
Valerija, ka dar imaisai i grikinius blynus? nes man jie visiskai subyra…
o mieles irgi geras brudas, tu teisi. man visi manualistai pirmiausia isaiskina, kad lietuviai tiek mielines duonos rusiu turi, kad ner ko stebetis skaudanciom nugarom, neva tai l.kenkia sanariams, zarnynui ir beveik viskam kitam… nezinau. turbut. tik rasti ko nors be mieliu musuose – tragedija… idesiu cia kukuruziniu paploteliu (beveik sausainiu) recepta, kuri taip nutobulinau, kad meksikieciai autorystes ne uz ka nebeprisiimtu 😀
26 vasario, 2009 12:42 pm
waleru
zinok, taip seniai kepiau tuos grikinius blynus, kad net nepamenu ka dar ten dejau:P turbut kefyro ir kiausiniu…
vienintele (randama prekybos centruose Vilniuje) rugine bemiele, be kvietiniu miltu priemaisu duona – IKI Gurmanu. Tik ja ir perku. Gal yra ir daugiau, bet man rasti nepavyko.
o ar tu bandei kada gaminti Polenta? as vis noriu ismokti, bet niekaip neprisiruosiu. Skani labai ir pieniska kukuruzu kose, gal ir tavo Liutukui patiktu?
26 vasario, 2009 4:47 pm
gintė
Liūtas ryja kukurūzū kosę net be pieno. jis išmokytas gyventi “ant vandens“ 😀 (nes ir kazeino negalima, t.y. pieno produktų, neištveriu tik natūr. jogurto nedavusi, jei l. nori…). o polenta – paprastas daiktas (http://www.annamariavolpi.com/basicpolenta.html), aš tai ne miltus, o kruopas naudoju. grubiai tariant, tai šalta kukūzų košė virta vandenyje, supjaustyta (ji net puode ataušusi puikiai pjaustosi gabalais, kiek bepiltum vandens, gerai išvirta vesdama suaušta i “šmotą“ vis tiek…) ir, jei nori, pakepta kokiu nors būdu. ar aš klystu? jokioj Italijoj tokio daikto nevalgiau, tai gal kas nors įmantresnio ten…
27 vasario, 2009 1:14 pm
mia
Neseniai uztiktas ir labai smagus tavo blogas 😉
Dieta be gliuteno aktuali ir mano namuose. Itariu kad mano draugyste su kvietiniais patiekalais isvargino mano zarnyna, todel pamazel imu ieskot alternatyviu ‘draugu’. Pries keleta metu atsisakymas maisto, kuriame nors truputis gliuteno atrode didokas issukis, bet pabandzius gan greitai isitikinau, kad esant norui, pakankamai rimtom priezastim ir visai realiai galimybei (as gyvenu UK ir cia alternatyvu l. ieskot netenka) galima visai nepasiilgti iki tol taip myletu patiekalu (yapc is kvieciu).
Siulau keleta neblogu psl su gliteno neturinciu receptu varijantais ir gerom nuorodom:
http://www.bbcgoodfood.com/content/recipes/special-diets/gluten-free/
http://www.gluten.net/recipes/
http://glutenfreegirl.blogspot.com/
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/09/gluten-free-casein-free-recipe-index.html
http://www.jamieoliver.com/forum/viewtopic.php?id=28081
Grikiu blyneliai, isbandytas receptas, darau be brendzio ir l. visiem patinka
http://www.waitrose.com/recipe/Buckwheat_Pancakes.aspx
O polenta tai mes apkepinam supjaustyta truputi ir ja patiekiam su tarkuotu parmesan suriu bei kepintais grybais (su svogunais, cesnaku ir prieskoniais) ant virsaus. Kitas skanus musu namuose megiamas varijantas – verdant kukuruzu kose gausiai itarkuoju cukinijos bei idedu smulkinto brokolio. Toliau darau kaip auksciau mineta.
Ah, dabar taip uzsimaniau skaniu pietu 🙂
2 kovo, 2009 10:00 pm
inesa
duonos be mieliu yra tarp vici ekologiniu duonu, taip ir raso – bemiele, be koncervantu (mociutes, tevo ir pan.).
4 kovo, 2009 11:23 pm
gintė
MIA, l.aciu uz gera doze informacijos! turiu knyga apie sita dieta, bet lietuviska tikrove truputi kitokia… sunku rasti pakaitalu kvieciams, su darzovemis pas mus prastai: siaureje uzaugintos ziemines salotos gal ir be gliuteno, bet uztai su riebiais nitratais. ir dar viena problemike, kad tuos receptus reikia pritaikyti vaiko skoniui, kuriam visokie baklazanai, brokoliai ar cukinijos – nevalgomas daiktas…
man l. patiko Karinos blog’as (http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2006/01/morning-after-diagnosis-that-is.html)
6 spalio, 2009 10:44 pm
Vafliai p.Liudvikui « kokonas
[…] kvietinias miltais, negali iki soties prisiryti gliuteno, todėl aną vakarą bandžiau išrasti dar vieną “dviratį”. O čia Didžiojo Išradimo receptas […]
19 sausio, 2010 7:37 pm
Natalija
Ačiū už receptą, tikrai skanūs lietiniai ir, svarbiausia, be gliuteno 🙂
19 sausio, 2010 11:50 pm
gintė
Į sveikatą 😉