sriuba

Aha, ir vėl sriuba 😉 Jau kažkada minėjau, kad be sriubikių negaliu gyventi. Ypač šaltuoju metu. Esu sriubų maniakė ir turiu netgi sudariusi savo mėgstamiausių topą, kaip tyčia iš pačių skaniausių – ilgiausiai verdamos: barščiai ir raugintų kopūstų. O štai ši “žalioji“ ne tik patenka į dešimtuką, bet dar ir be galo greitai paruošiama! Greita, sveika ir soti vakarienė. Kažkur per 15 min. Kadangi prieš tai minėjau apie puikią progą papasninkauti, todėl šį receptuką pateiksiu dviem, ne, net trimis būdais: adventišką, gurmanišką ir sotųjį.

Baziniam receptui reikės:

  • gūžė šviežio brokolio, jeigu gūželė nedidelė, tai galima pridėti garbanotų kopūstlapių ar špinatų
  • 0.5 l vandens, žiupsnelis druskos
  • gurmaniškam variantui įdedame 2 valg. šaukštus ricotta sūrio

Pagardai:

  • adventiškai ir gurmaniškai – dvi saujos pievagrybių / sočiai – keletas plonų riekelių šoninės
  • keletą šakelių šviežio čiobrelio / baziliko
  • druska, pipirai, česnakas, aliejus kepimui / pipirai, kalendra
  • skaniausias alyvuogių aliejus paskaninimui į lėkštes ir lašelis trumų aliejaus (jeigu netyčia turite savo namuose tokio gėrio) / nereikės nieko
  • gurmaniškam variantui sauja tarkuoto parmigiano (tiks ir “Džiugas“)

Paruošimas:

Į verdantį pasūdytą vandenį sumesti stambiais gabalais suskirstytą brokolį, kopūstą. Jeigu dedami špinatai, juos reikės įmesti po 5 min. Ir jau po minutės nukelti puodą nuo ugnies (viso verdam apie 6 min). Kol verda daržovės, pievagrybius nuplauti, nusausinti, supjaustyti ketvirčiais ir pakepinti nedideliame kiekyje aliejaus. Baigiant kepti įmesti smulkintą česnaką, paprieskoninti ir pasūdyti. Išvirusias daržoves nenupilant vandens sutrinti su plaktuvu/trintuvu (nežinau, kaip lietuviškai teisingai vadinasi tas daiktas). Supilstyti į lėkštes, įdėti pakepintus grybukus, papuošti čiobrelio šakele, užlašinti skaniausio alyvuogių aliejaus ir lašelį kvapniojo trumų aliejaus ir valgyt su šviežia ciabatta arba namine duona 😉

O kai norisi gurmaniškiau, prieš išplakant į daržoves įkrėst porą šaukštų riccota sūrio, o į lėkštes ant grybukų dar užtarkuoti parmigiano. Arba norisi sočiau (kažkaip mūsų namuose dažniausiai pasirenkamas sotusis variantas, nes šią sriubą gaminų ekstra atvejais, kai reik greitai ir sočiai) vietoj grybukų ant sausos keptuvės pačirškinti šoninės gabaliukus, tuomet juos paskaninti kalendra ir pasielgt kaip su grybukais, tik tuomet sūrio jau nereik, kad neišeitų sviestas sviestuotas 😉 tik porą lapelių baziliko.

Reklama